Amboschadeur Lucas De Man

‘s-Hertogenbosch heeft veel gezichten en iedereen beleeft de stad anders. amBOSCHadeurs vertellen je graag het verhaal over hun thuis, hun ‘s-Hertogenbosch. Benieuwd hoe zij de stad zien? Wat hun lievelingsplekken en persoonlijke tips zijn? Dit keer aan het woord: Lucas De Man.

Cultuurliefhebbers kunnen vanaf 4 augustus tien dagen lang hun hartje weer ophalen tijdens Theaterfestival Boulevard. Een opvallend project beleeft haar première: WOLK van stadskunstenaar Lucas De Man. Aan de Parallelweg 64 verrijst een 23 meter hoge installatie met indrukwekkend gangenstelsel. In 45 minuten word je meegenomen op een inspirerende ontdekkingstocht van wat je bent naar wie je bent. “Het is geen hoogdravend kunstproject, maar een persoonlijke ontdekkingstocht voor iedereen. Ik wil verbinding maken”, zegt De Man.

Samen met ontwerper Pascal Leboucq heeft hij hard gewerkt aan het stadsproject en het indrukwekkende bouwwerk. De 45 minuten durende tocht neemt je mee in een bijzonder gangenstelsel. Onderweg neemt WOLK je mee van wat je bent naar wie je bent. “Het is even een moment van rust en bezinning in deze drukke tijd”, vertelt De Man. “Muziek, beeld en magische momenten. Het is een totaalervaring.” Bijzonder is dat de installatie, de techniek, de bouwers en de hosts die eraan meewerken – zo’n 100 in totaal – allemaal uit de stad komen. “Ik wil laten zien dat we hier alles kunnen creëren. Het is allemaal voorhanden. We moeten het echter wel samendoen, de handen ineen durven slaan.” De Man hoopt dat het Boschjaar daar ook zijn steentje aan gaat bijdragen. “Prachtig wat er nu allemaal in de stad gebeurt. Ik hoop dat ook na dit jaar vele organisaties in en buiten de stad elkaar gaan vinden en gaan samenwerken. Hoe verschillend ze soms ook zijn. Met dit jaar zijn grenzen overstegen en eilandjes overbrugt. Laten we dat vasthouden.”

 

WIE GEEFT, WIE KRIJGT
De Man legt niet alleen verbinding tussen lokale bedrijven met de bouw en uitvoering van zijn project, ook sociaal-maatschappelijk wil hij met dit project verbindingen leggen. “Ik wil dat iedereen kan genieten van WOLK. Arm of rijk, dik of dun, cultuurbarbaar of -liefhebber.” Daarom heeft De Man een crowdsource platform opgezet onder het motto ‘wie geeft, die krijgt.’ “We vragen mensen, bedrijven en organisaties om kaarten te kopen en een deel van die kaarten door te geven aan sociale Bossche organisaties. Deze organisaties delen de kaarten weer uit aan hun achterban. In ruil voor die kaarten geven zij iets terug aan de stad. Zo maken we samen een mooie, leefbare stad.”

 

CREATIEF TALENT
Project WOLK is de opvolger van OOG en het laatste stadsproject van De Man als stadskunstenaar. Na vier jaar de eretitel te hebben gedragen, vindt hij het welletjes. “Ik heb veel kunnen betekenen voor de stad. Mooie mensen ontmoet en er zijn veel nieuwe, culturele initiatieven ontstaan. Daar ben ik trots op.” Volgens De Man is dat wat de stad ook nodig had. En heeft. “Cultureel Den Bosch is rijk. Er is hier veel creatief, jong talent. Dat zie je in de stad, in de Verkadefabriek, maar ook tijdens Theaterfestival Boulevard. Dat moeten we koesteren. En blijven nadenken over hoe we deze jonge creatievelingen betrokken houden bij de stad. Den Bosch moet niet alleen de stad van je moeder worden. Daarom: Toon lef, heb geen angst, werk samen en doe het!”

bron: http://www.bezoekdenbosch.nl/nl/wat-te-doen/bosch-s-hertogenbosch/ontdek-de-culturele-stad-der-lusten/amboschadeur-lucas-de-man